Att skriva

För att allmänt fördriva tiden och även skriva ner tips för mig själv, kommer ett inlägg om att skriva. Ja, skriva vad som helst - poesi, fiktivt, teater, novell, fanfiction, enkla ord som formar historier helt enkelt.
 
Det är okej att låna andras karaktärer och världar för att komma igång.
Fanfiction pratar jag om, ett perfekt hjälpmedel för att komma igång med skrivandet. Du har både karaktärer med bakgrunder och personligheter, och en värld att sätta dem i, det enda du behöver tänka på är att sätta karaktärerna i olika situationer. En perfekt start om du precis börjat skriva eller har tagit en lång paus (som jag har) och vill komma tillbaka, men inte riktigt vet var någonstans du ska börja. Jag tror jag var åtta eller nio när jag först började skriva fanfiction, och såklart handlade det om Harry Potter. Jag minns en väldigt spårad fanfiction som jag skrev innan sjätte boken gavs ut, och i stora drag handlade det om att Voldemort tog över Hogwarts och att McGonagall skickade alla till Hogwartsexpressen. Väl där så hade Cho Chang sin kupé bredvid Harry, Ron och Hermiones...
 
Börja en scen rakt i.
Ingen orkar läsa en hel sida om hur din karaktär går från plats A till B utan att något händer, och du själv orkar heller inte traggla igenom det, för face it - DET ÄR TRÅKIGT. Jättevanligt misstag att börja så, gud, jag kommer på mig fortfarande att göra det, men otroligt viktigt att börja en scen rakt i där det händer. Istället för att börja med att karaktärer går ner till köket för att hämta en yoghurt (som ironiskt nog nyss hände), börja med att hen äter yoghurt samtidigt som telefonen ringer - där scenen verkligen tar fart. Det var speciellt under tiden jag skrev pjäsen som jag lärde mig vikten av att börja rakt på, för annars skulle publiken tröttna om saker inte hände hela tiden.
 
Skriv ensam.
Barrikera dig, stäng av internet (eller sitt i en stuga på landet där internetåtkomst är omöjlig), sätt på musik du älskar och bunkra upp med mycket mat och dryck. Ja, mycket, för du kommer sitta där ett tag, säkert tolv timmar. Toaletten kan vänta, det är bara dina tankar och dina ord som lever. När maten är slut och du är helt inne i ditt skrivande - ta en paus och hämta mer mat! Utan mat kommer du inte att fungera, men utan sömn fungerar det heller inte (även om det går att rucka lite på det).
 
Skriv med andra.
Sätt dig tillsammans med dina kompisar och skriv! Ni kan peppa varandra under tiden, läsa, ge feedback och äta mat tillsammans. Kanske kan era karaktärer mötas i varandras berättelser, kanske påverkar din berättelse någon annans? Jag brukade ofta skriva med andra när jag var yngre och mindre otrevlig när jag skrev (heh har en tendens att bli superstressad när jag skriver med deadline och dessvärre rätt så otrevlig) och det är ett otroligt bra sätt att få igång kreativiteten.
 
Skriv tillsammans med andra.
Jag skriver för tillfället en stafettberättelse med Maria och Gustaf, och försöker få fler kompisar att stafettskriva med, en otroligt bra grej! Du behöver bara skriva en sida åt gången (eller mer, eller mindre) och har rader och sidor med ord som du bara fortsätter på. Skapa bara ett Google Drive-dokument som du och dina vänner kan skriva i och låt två eller fler hjärnor arbeta tillsammans.
 
Be en kompis att ge dig en push på traven.
Nyligen, för bara ett par timmar sen, skickade jag ett sms till Linnea och bad henne skriva en mening för att få igång mitt skrivande och ett par minuter senare svarade hon med:
Han kom gående på andra sidan vägen, och hon kunde inte förstå hur han kunde dyka upp där - av just alla ställen. 
Vem är han? Pappa som övergivit sin dotter, en kändis, en gammal vän eller gammal älskare? (mitt fall blev det senare) Ingen sätter gränsen för din fantasi.
 
Studera människor på gatan.
Jag älskar att sitta på bussen/tunnelbanan/bara gå runt och hitta på historier för människor jag ser. Studera deras ansiktsuttryck, deras kläder, deras sätt att gå, tala, ålder. Har de några barn, är de nyskilda, är de nykära, är de nya till landet? Om du inte har något anteckningsblock med dig, skriv ner det så fort du kan! Det behöver inte vara en lång storyline, det kan vara bara en punktlista över individerna. Tillslut hittar du en intressant karaktär, eller fler, och så småning om kan du bygga en berättelse runt personen.
 
Tvinga dig inte själv att skriva.
Skriva ska vara R O L I G T! Så har du totalt stopp i huvudet - ta en paus och gör något annat istället! Ta en promenad, se en film, träffa kompisar, mys med familjen: tillslut kommer idéerna och du ligger vaken till halv fem på morgonen och bara väntar på för att få skriva. Precis som att plugga till ett prov, tar det tid att skriva, det tar tid att komma på idéer, det tar tid att forma bokstäver till ord, ord till meningar och meningar till berättelser. Låt det ta tid!
 
Skriv på ett språk som inte är ditt modersmål.
Genom att skriva på exempelvis engelska, är ditt ordförråd mer förhindrat än om du skulle skriva på svenska, vilket gör dig mer medveten om vad du skriver. Din hjärna måste tänka mer för att forma meningarna, och på så sätt kan den sålla bort dåliga meningar eftersom du är mer begränsad. Om du känner "nä men fan, engelska är jag ju jättebra på" (exempelvis typ jag, nästan, som för tillfället bor i England och pratar jätteposh brittisk engelska och inte kan fuska på svenskka = blir fett bra på engelska), skriv på ditt tredje språk, t.ex. franska eller spanska! Förvänta dig dock inte en hel roman, men en kort novell om en kanin som äter morötter kan du säkert få ihop.
 
Skriv brev.
Kan ses lite löjligt, men verkligen, skriv brev! Ett brev blir rätt så tråkigt om det är över 10 sidor, även om jag gärna skulle uppskatta en kärleksförklaring på 100 eller mer, så därför måste du tänka mer på vad du ska skriva. Vilka händelser vill jag helst berätta om för min vän/kärlek/kusin/far- och morföräldrar/etc?
 
A writer is the sum of their experiences.
Ett otroligt bra råd jag har fått från en av mina faoritfilmer, Stuck in Love. Du kan inte förvänta dig riktigt att skriva ett helt mästerverk utan att faktiskt ha upplevt saker. Visst, du behöver inte uppleva en rättegång (gud det hoppas jag verkligen inte), men det mest basala sakerna är bra att uppleva för att veta hur du ska skriva dem. Hur beskriver du en kyss, om du aldrig kysst någon? Hur beskriver du kärlek, om du aldrig känt det där rycket i magen likt en bergochdalbana? Hur beskriver du svek, om du aldrig legat i sängen på natten och gråtit över det? Hur beskriver du hur det känns att vara full, om du aldrig ens smakat alkohol? UT OCH LEV!
 
LÄS LÄS LÄS LÄS LÄS
En av de bästa sätten att bli bättre på att skriva är att läsa mycket. Du får en bild av hur meningar, världar och berättelser byggs upp, du peppar dig själv till tanken att "fan, såhär bra vill jag också kunna skriva!" eller "tänk om karaktärerna gjorde såhär!".

SKRIV SKRIV SKRIV SKRIV SKRIV
Några bokstäver blir till ett ord. Några ord blir till en mening. Några meningar blir till ett stycke. Några stycken blir till en sida. Några sidor blir till ett kapitel. Några kapitel blir till en berättelse. (fast självklart kan en berättelse vara kapitellös, exempelvis poesi, noveller etc)
 


Ingen är någonsin fulländat författare, det finns så mycket att upptäcka, att lära och att skriva om. Men det är en av de bästa känslorna någonsin, att skapa något och lyckas påverka andra människor med ens ord.
Kommentarer

skriv något här:

ditt namn:

din mailadress: (publiceras ej)

din adress:

din kommentar:

after all this time? always.