⚧ SÖDRA LATIN ⚧

sen jag började södra har jag verkat få in lite frågor angående hur det är på södra, allmänga frågor, osvosv, så jag tänkte ta upp det i ett helt inlägg här.


varför södra latin?
ja, det här är nog den svåraste frågan och du kan hamna med de klyschigaste och mest o-originella svaren. för att skapa lite nice stämning på gymnasiemässan/öppet hus, brukar jag ofta svara
a) vi har svinsnygga människor
b) acceptansen och förståelsen för alla individer är hög
c) byggnaden är från 1891 = otroligt vacker arkitektur
d) den rockar fett!
men utöver det har vi otroligt engagerade lärare som inte bara behandlar oss som sina elever, utan som människor. dels så hälsar en på alla lärarna en har, och de hälsar alltid/oftast glatt tillbaka, beroende på vilken del av terminen vi är på. med en historia som sträcker sig bak till 1654 (en av Sveriges äldsta!!!) har vi en lång historia med traditioner, varav en är fredagssamlingen, av elever - för elever. sen är det ju inte så dumt att kunna säga att carl michael bellman, åsa romson och en nobelpristagare + många många fler, har gått på min skola hehe.

vad är det bästa med skolan?
förutom att alla har så sjukt snygga kläder och är jättegosig måste jag säga vår ELEVKÅR!
(blogg.se har bannat dess hemsida, så här är den -> sodralat.in )
hehe och det säger jag inte bara för att jag känner jättemånga i kåren, utan att det faktikst är sant! bla. har de stöttat föreningen hbtq-hörnans driv med ett könsneutralt omklädningsrum som uppmärksammades internationellt förra året. de anordnar också rabatter för oss medlemmar på t.ex. t-shirt store och nyligen, café bubb. (som för övrigt ägs av min kompis ebbas familj!)
ang föreningar så är föreningslivet (som är en del av kårens verksamhet) en av de bästa sakerna på södra eftersom en lär känna så otroligt många som en inte kanske skulle ha gjort annars! exempelvis lärde jag känna ett par av mina närmsta vänner genom dumbledore's army (vissa kanske lite mer än bara vänner he he he) och även andra föreningar.
alltså allvarligt så skulle nog den här listan bli väldigt lång, men jag tror en kan få lite hum om varför just DU ska välja den här skolan.

vad är det sämsta med skolan?
som troligtvis många skulle säga om sin skola; skolmaten är inte direkt restaurangmat eller hemlagat. det blir lite halvfabrikat hit och dit, lite konstiga grytor med torrt ris och väldigt fabulösa namn på rätterna för att få det låta godare än vad det är. men under senaste året (som bla. jag har varit med och arbetat för) har maten faktiskt blivit lite bättre och vi elever har mer och säga om det, också tack vare kåren.
utöver det så är det väl inte alltid så jätteparty med stressade lärare och frustrationen en känner när ens lärare inte förstår en. och juste, på något märkligt sätt så saknar större delen av våra datorer tangentknappar. det är fortfarande ett stort mysterium om vilken/vilka 16-20åringar som tycker det är kul att pilla bort tangentknappar.

är det mycket plugg?
allting är relativt för människan är en subjektiv varelse och ingen kan därför analyseras objektivt.
södra har fått som klang att vara en högpresterande och pluggaktiv skola, och mja, eleverna har höga ambitioner och vi får mycket läxor, men alltså, det finns så mycket slackers i min skola. (varav jag är inkluderad!) gymnasiet ÄR mycket svårare än grundskolan, oavsett vilken skola du går på, så det kommer att kännas jobbigt när du börjar. men låt dig inte avskräckas av det, låt dig själv ta det som kommer och när det kommer.

är det sant att alla har A i alla ämnen när de börjar och går ut gymnasiet?
först och främst; jag gick med det gamla betygssystemet i grundskolan, alltså IG - G - VG - MVG, så det var alltså lättare för min årskull och dem tidigare att få maxpoäng. jag hade inte maxpoäng utan gick ut med 295 som kompletterades med ytterliggare bildprovspoäng. på samhällslinjen, där jag går nu, var det 295 i gräns när jag sökte och 285 för 97orna - de med #björklundsskola systemet. (en hashtag startad av en i tema-trean!) humanistlinjen hade 265, natur hade 315 medan estetlinjerna har speciella intagningar, så jag tänkte inte gå in på det.
ang om alla har A när de går ut - haha nej, verkligen inte. jag hade inte ett enda A i ettan medan min kompis maria däremot hade A i alla förutom ett (även om hon dock förtjänade ett A i det hon fick B i). så oroa dig inte för det!

hur är det att gå samhällslinjen?
jadu, det är väl kul. eller ja, intressant, intensivt och svårt. det är svårt att bedöma utifrån linjen, det skulle vara lättare att dela upp det i de olika kurserna en läser. alltså så är min relation till de olika kurserna olika, vissa är jätteroliga och intressanta, medan jag på andra bokstavligen räknar ner sekundrarna tills lektionens slut. dock det som är väldigt party med samhällslinjen på södra är att jag får full meritpoäng eftersom jag läser moderna språk 3 + 4 och engelska 7. det är även två obligatoriska mattekurser och majoriteten av samhällseleverna (åtminstone i min årskurs) ska läsa den tredje mattekursen. (matte 3b krävs för handelshögskolan, tex)

är det sant att alla är svarta och svåra, dricker svart kaffe, röker, är vänster, PK och dricker rödvin varje dag?
svar: ABSOLUT INTE! utöver "vad är det bästa med skolan" så kan nog den här frågan vara den mest ställda frågan jag fått. nej absolut inte, visst, det finns en viss nisch på södra som kan rikta sig åt det håller, men det är långt ifrån hela skolan. det fantastiska med skolan är, att även om den har en slags nisch/sagd norm (som nog MÅNGA skolor har), så är det acceptans på allt. okej, ja, en kan få lite blickar om en vandrar in med odd molly-blus, hunters och en LV-väska, men det är mera att det inte är vanligt på södra. det handlar alltså inte om att hen är dum eller något, bara sticker ut från normen.
ang det svarta kaffet så är det sant att det konsumeras mycket svart kaffe på södra, speciellt vid språkprovsveckorna och allmäna stressveckor när en tar sina sista kvarlevande krafter för att gå ner till caffiz för att köpa kaffe. jag dricker dock inte kaffe för den enkla anledningen att jag inte tycker om det, men jag känner mig ändå dragen ner till caffiz dunkla mys för en vaniljbulle, te eller att bara hänga i sofforna.
sist: "är vänster" - svaret är nej. ja, det finns många vänster, men det finns också många liberala och miljöpartister. skillnaden är nog bara att det är vänsterhållet som syns och hörs mer i skolan.och nu är jag 1,5 timme efter min ordinarie läggdagstid,
så puss och kram
hoppas jag svarade på era frågor! ♡♡♡
Kommentarer
Lovisa

Tack så jättemkt för svaren! Jag bor på Värmdö och har ca 25-40 min (beroende på trafik) resväg så jag vill verkligen vara säker på att mitt val är rätt! Tack igen!!!

Svar: Ingen fara! :D Jag hoppas verkligen att du väljer Södra och inte låter dig avskräckas av sträckan, jag har vänner i skolan från Värmdö, och det finns även folk från upp mot Bålsta och Norrtälje i skolan :)och om du börjar på södra - kom gärna fram och hälsa på mig! (eller om du bara allmänt ser mig hahah) jag är trevlig, haha eller jag försöker, KRAM! ♡
Pia Svensson

2014-01-24 / 21:17:17

skriv något här:

ditt namn:

din mailadress: (publiceras ej)

din adress:

din kommentar:

after all this time? always.